Veilig verlicht op weg

01 Januari 2021 start de registratie en kentekenplicht !!!

In deze donkere dagen zorgen we ervoor dat we goed zichtbaar zijn in het verkeer. Ook heftrucks die op de openbare weg rijden, al is het maar voor een klein stukje, moeten voorzien zijn van een goede verlichting. Bij gebruik van een heftruck op de openbare weg, gelden het wegenverkeersreglement en het Arbobesluit.

Nu gaat de Wegenverkeerswet per 1 januari 2021 wijzigen. Nieuwe heftrucks, veegmachines, terminaltrekkers of industriële trekkers breder dan 130 cm, in gebruik vanaf 1 januari 2021 en die gebruik maken van de openbare weg, moeten verplicht goedgekeurd en geregistreerd worden door de RDW. Ook deze heftrucks in gebruik vóór 1 januari 2021, die op de openbare weg rijden, dienen te worden geregistreerd. Dit kan in het gehele kalenderjaar 2021 zonder een technische goedkeuring van de RDW. Als openbare weg geldt ook een bedrijventerrein of een parkeerplaats van bijvoorbeeld een bouwmarkt of tuincentrum dat openbaar toegankelijk is. Heftrucks die hier worden ingezet kunnen in de categorie voertuigen vallen die verplicht goedgekeurd en geregistreerd dienen te worden vanaf 1 januari 2021.
Smallere voertuigen dan 130 cm, maar dan uitgerust met een trek-inrichting voor het trekken van een aanhanger óp de openbare weg moet ook worden geregistreerd en gekentekend.

Voor het rijden op de openbare weg dient de heftruck of (terminal) trekker voorzien te zijn van het volgende (uiteraard functionerend):

- twee koplampen
- twee achterlichten en twee remlichten
- richtingaanwijzers voor- en achter
- twee reflectoren aan de achterzijde van de truck
- rode gevarendriehoek met geplatte hoeken op achterzijde
- alarmlichten
- voor lange trucks (langer dan 6 meter) zijn extra richtingaanwijzers en reflectoren verplicht.

Aangezien niet alle medeweggebruikers bekend zijn met heftrucks, zijn er nog een aantal aandachtspunten die de veiligheid kunnen verhogen:

De vorken vallen wanneer er geen last gedragen wordt, niet altijd even goed op, deze vormen daardoor een potentieel gevaar. Men kan een lege pallet op de vorken plaatsen of deze markeren met bv. de Zebra Waarschuwingsbalk.

Een hoge last beperkt het zicht en het is niet raadzaam en zelfs strafbaar om hiermee de openbare weg op te gaan. In de regel rijdt men op een besloten bedrijventerrein met een hoge last achteruit of wordt er een camera systeem op de truck geplaatst zodat men goed zicht heeft in de rijrichting. Voor het rijden op de openbare weg adviseren wij om hoge lasten te trekken. Hier zijn verschillende oplossingen voor zodat men goed zicht heeft op het verkeer, wat in de regel met een hogere snelheid rijdt.

Heftrucks verplaatsen veel massa. Het aantal kilogrammen ofwel de tonnages van de truck met last in beweging wordt vaak onderschat. Door middel van een zwaailicht of andere verlichtingsopties kan men extra aandacht vestigen op het gevaar van dit soms buitengewone transport.

Meer weten? Overleg met een van onze adviseurs of er voor specifieke situaties nog extra maatregelen raadzaam zijn en dan zien we elkaar graag snel,  buiten.