Het topje van de ijsberg

Total cost of operation

Ieder bedrijf is uniek en de intern transportactiviteiten verschillen van bedrijf tot bedrijf. Zo ook de totale kosten gemoeid met deze activiteiten. De juiste keuze van intern transporttrucks is bepalend voor een efficiënte goederenstroom. Bij de aanschaf speelt de prijs hierbij vaak een te grote rol. Want wanneer we de aanschafprijs van een intern transport truck binnen de TCO (Total Cost of Operations) wegzetten blijkt dat deze maar 10% van het totaal bedraagt. Het is maar het topje van de ijsberg. 

geschreven door UniCarriers Nederland BV

De TCO is een optelling van de aanschafprijs plus alle directe en indirecte kosten verband houdend met de exploitatie en het onderhoud gedurende de levensduur. Wie een goed inzicht heeft in de TCO, weet of een investering werkelijk de economische waarde oplevert. Veel bedrijven bekijken vaak de maandelijkse betalingen, verbruiksmaterialen als energie en personeelskosten.

Niet alle kosten zijn direct zichtbaar of misschien wel meetbaar. Er zijn veel meer factoren die van invloed zijn op de TCO. Factoren als betrouwbaarheid, ergonomie en veiligheid van de truck en het servicelevel kunnen een veel groter effect op de kosten hebben op lange termijn.

Betrouwbaar materieel en een goede ergonomie leiden tot een hogere productiviteit. Het werken met intern transporttrucks is intensief en vraagt om constante oplettendheid en focus. De output die van een chauffeur verwacht wordt, is hoog. Een chauffeur die blij is met zijn truck kan goed zijn werk doen en dat zal een positieve invloed hebben op het resultaat.

Trucks worden door fabrikanten gebouwd om te presteren en de onderdelen die de fabrikant inbouwt zijn met zorg geselecteerd om deze prestaties waar te maken. De truck regelmatig onderhouden verlengt de levensduur en indien men onderdelen moet vervangen is het wijselijk om dit door originele fabrieksonderdelen te doen. De prestatie van de truck blijft zo gewaarborgd en je komt niet voor ongewenste verassingen te staan.

Voor regulier onderhoud en service kun je het best een gekwalificeerd servicebedrijf in de arm nemen. Deze servicemonteurs zijn goed getraind, worden regelmatig bijgeschoold en hebben direct toegang tot de fabrieksdocumentatie in onderhoudsschema’s en onderdelen catalogi. Een tekortkoming in het onderhoud kan extra kosten geven en dat heeft een negatieve invloed op de betrouwbaarheid, prestaties, efficiëntie en levensduur van de truck.